Diktatorn Jean-Bédel Bokassa

Världen har länge varit fullt av diktatorer som regerat på sitt alldeles egna sätt. Varje diktator är individuell i vad deras mål är. Vissa har redan uppnått sitt mål när de blev diktator, att ha full makt utan inblandning av någon annan. Att ta kontroll över ett land har gjorts på olika sätt men militärkupper har varit vanliga. En diktator som kommit till makten genom en militärkupp är Jean-Bédel Bokassa.

Jean-Bédel Bokassa

Denna man föddes år 1922 i dåvarande franska Ekvatorialafrika vilket idag är Centralafrikanska republiken. Landet kallades också för Oubangui-Chari fram till år 1958. Hans uppväxt var hård och han blev föräldralös vid 12 års ålder. Fem år senare anmälde han sig till den franska kolonialarmén och i kriget i Indokina utmärkte han sig och belönades med flertalet medaljer och blev befordrad till kapten. När Oubangui-Chari blev självständigt år 1960 ville den nya presidenten David Dacko att Bokassa skulle leda de väpnade styrkorna i landet. Bokassa tackade ja men sex år senare använde han sin position till att störta Dacko i en militärkupp och utropade sig själv till president.

Bokassa var även kejsare

Under 1972 tog han så steget att utse sig själv som landets president vilket följdes av att han under 1976 utnämnde han sig själv till kejsare av Centralafrikanska kejsardömet. Han kallades därefter för Papa Bok och kröningen av honom till kejsare var en mycket påkostad ceremoni som i princip ruinerade hela landet. Hans diamantklädda krona kostade bara den 5 miljoner dollar, vilket med dagens pengavärde motsvarar 20 miljoner dollar. Under hans tid som diktator märktes det att detta var en mycket excentrisk och brutal diktator med avsaknad av känslor för andra människor. Under tiden med han vid makten blev det betydligt tuffare för invånarna med en mängd väldigt strikta lagar. En av dessa var att alla personer i åldrarna mellan 15-55 år som inte hade ett arbete skulle fängslas. Tjuvar fick sitt öra avskuret för de två första brotten och handen höggs av ifall de begick ett brott igen.

Bokassa var även kejsare

Bokassa var även kejsare

1979 lät han arrestera ett hundratals skolbarn som vägrade att köpa skoluniformer från ett företag som ägdes av en av hans fruar. Han beordrade att de skulle avrätta, något som verkligen beskriver hur vidrig denne man var. Under en rättegången mot honom som hölls flera år senare framkom det även att han var en kannibal. Detta gjorde att befolkningen och hans fiender fick nog och han störtades från makten bara ett par månader efter rättegången genom en militärkupp. Kuppen ska ha organiserats av Frankrike som hade fått nog av hans brutala styre som pågått i totalt 13 år. Dessvärre lyckades han hinna undkomma och fly landet innan oppositionen fick tag i honom.

Återvände hem

Trots landsflykten och kuppen, valde han att sju år senare återvända till hemlandet. Orsaken var att han hade fått information om att han skulle få ett mottagande med öppna armar, något som onekligen var en ren och skär lögn, då han arresterades direkt vid ankomsten och för sina brott valde domstolen att döma honom till livstid men han spenderade bara sex år i fängelse mellan -87 till -96 då han benådades av den dåvarande sittande presidenten, bara för att dö tre år senare vid 72 års ålder, av en hjärtattack.