Diktatorn Muammar al-Khadaffi

Muammar al-Khadaffi var en militär, politiker och senare diktator i Libyen där han föddes år 1942 och dog 2011. Under en militärkupp år 1969 tog han makten genom att tillsammans med sin paramilitära grupp störta kung Idris I som då var makthavaren i Libyen. Al-Khadaffi har genom åren som diktator legat bakom fängslande, torterande, våldtagande och lönnmördande av oliktänkande bland den libyske befolkningen.

Biografi

Muammar Mohammed Abu Minyar Khadaffi föddes i ett tält i ett landsbygdsområde utanför staden Sirte år 1942. Hans familj kom från en liten stam kallad Qadhadhfa. Hans mor Aisha tog hand om honom och hans far Abu Minyar var get- och kamelherde vilket han fick några få slantar för. Under hans uppväxt föredrog han öknen där han ofta drog sig tillbaka till för att meditera. Han gick i religiös islamisk skola under de första åren för att sedan gå på grundskola, något som inte var gratis men som hans far trodde skulle bättra på hans sons möjligheter till en bra framtid. Under hans tid på gymnasiet öppnades hans ögon hur omvärlden, och speciellt Libyen såg ut, och han var inte nöjd med situationen i Libyen. Han organiserade demonstrationer som kritiserade monarkin och krossade fönster på hotell som serverade alkohol. Han var en påläst ung man som vägrade gå med i något politiskt parti. Han studerade historia vid universitet i Benghazi, men hoppade av för att gå med i militären vid cirka 20 års ålder. Här fanns likasinnade unga män som såg militären som den enda möjligheten för fattiga libyer att komma någonstans i livet, och al-Khadaffi såg det som en chans att ändra det politiska läget i landet. Han blev kvar inom det militära där han klättrade i rang och så småningom började förbereda sin statskupp.

Statskuppen 1969

Libya

Libya

Efter cirka sju år i det militära genomförde al-Khadaffi, tillsammans med andra unga officerare, en statskupp mot kung Idris I, som vid tillfället befann sig i Grekland. De satte kungens brorson i husarrest och avskaffade monarkin i samband med att de proklamerade den nya libyska arabiska republiken. Kung Idris I gick i exil i Egypten. Al-Khadaffi förklarade att hans vision var att landet skulle styras av folket och ville därför inte ha något maktämbete av något slag. Efter ett par år vid makten menade al-Khadaffi att Libyen var en direktdemokrati där alla medborgare hade rätt att påverka landets riktning. Men enligt organisationer som Human Rights Watch och Amnesty var Libyen en mycket sträng diktatur. Något som märktes när avvikande åsikter, strejker, demonstrationer och politiska diskussioner med utlänningar blev strikt förbjudet och den som startade ett politiskt parti kunde bli avrättad. Dissidenter avrättades och stympades offentligt och visades på tv. Han låg även bakom minst 25 lönnmord på kritiker i USA, Europa och Mellanöstern. I början av 2011 inleddes politiska protester i Libyen vilket ledde till att al-Khadaffi förlorade makt av stora delar av landet. Al-Khadaffi svarade med militär personal, legosoldater och militära flygstridskrafter mot sin egen befolkning och ett inbördeskrig var ett faktum. När styrkor som motarbetade al-Khadaffi tågade in i Tripoli flydde han till Sirte. Han var även efterlyst av den internationella brottsmålsdomstolen för brott mot mänskligheten. Al-Khadaffi tillfångatogs till sist efter ett flygangrepp och dog strax därpå under en ambulanstransport. Al-Khadaffis diktatur fanns inte längre och Libyen kunde börja se framåt.