Diktaturer idag

Adolf Hitler, Josef Stalin, Pol Pot, ja listan kan göras lång på några av världshistoriens allra värsta tyranner och diktatorer. Världen har gått igenom stora konflikter och krig tack vare dessa diktatorers maktspel och efter varje krig eller större konflikt så har världen varit överens om att liknande saker aldrig mer ska hända. Men är det verkligen så? Denna artikel kommer att handla om maktgalna diktatorer som är aktiva idag och tyvärr finns det några stycken.

Total makt

Många tidigare diktaturer är idag demokratiska och välfungerande länder som har lyckats lämna allt det hemska bakom sig men detta är inte fallet för alla länder. Nedan kommer några av dem länderna där det råder hel och delvis diktatur. Den kanske värsta diktaturen idag är Nordkorea där diktatorn och ledaren Kim Jong-Un styr landet med järnhand.

Landet är i princip helt avgränsat från omvärlden och man vet egentligen väldigt lite om förhållande förutom att befolkningen tar stor skada då det ofta saknas vatten, mat och andra livsviktiga förnödenheter. Kim Jong-Un har ärvt tronen från sin far och farfar som införde en totalitär diktatur. Landet saknar val och trots omvärldens press och sanktioner som finns det tyvärr inget som tyder på att några ändringar är på väg att ske.

Befolkningen lider

Befolkningen lider

Få har missat det hemska kriget i Syrien där hundratusentals människor har dött i ett slags inbördeskrig men även stora makter har inblandning och det har blivit något att ett kallt krig mellan öst och väst där Ryssland stötar Syriens president och tillika diktator Bashir Al Assad medan USA och väst stöttar oppositionen. Bashir Al Assad var ett lovande namn i ung ålder och när han tog över tronen så skedde det en rad positiva förändringar i landet. Men med tiden har detta ändrats och när befolkningen gjorde uppror och demonstrationer så var även det statskottet för kriget i Syrien som än pågår. Bashir Al Assad är en typisk diktator som har begränsat sitt lands befolkning att rösta fritt och även om det hålls val så är allting redan klart i förväg. Att döda och låta sitt eget folk lida är en klar diktatur.

Kina är världens största diktatur och fast landets gärna målar upp sig som ett framgångsland med en stark ekonomi så är det fortfarande en total diktatur där det endast finns ett parti och man begränsar ofta media, sociala medier men också författarna och alla människor som ifrågasätter styret i landet.

Belarus är Europas sista diktatur dör presidenten och tillika diktatorn Aleksandr Lukasjenko styr landet med järnhand och ofta tillsammans med Rysslands Putin. Landet är gränsat och man har val men dem är som i många andra diktaturer riggade. Minsta lila motstånd sås ner och demonstrationer mot styret är förbjudet och kan leda till stränga fängelsestraff. Landet är i princip helt isolerat förutom den nära kontakten med Ryssland men också vissa band till Kina.

Trots Europas och omvärldens försök till att hjälpa landet att nå en fullvärdig demokrati så finns det ingen förändring i sikte och Lukasjenko ar själv rätt nyligen uttalade att han kommer sitta vid makten i många år framöver.