Fidel Castro

Denna artikel handlar om Fidel Castro. Fidel Castro, fadern till den kubanska revolutionen, styrde sitt land i 47 år, från 1959 till 2006. Som jämförelse har USA under denna period haft 10 presidenter: Dwight Eisenhower, John F. Kennedy och 8 välkända presidenter genom USA:s historia. För vissa människor var Castro en hänsynslös diktator och en kommunistisk tyrann. För andra var han en befriare och en stark förespråkare för jämlikhet. Utan tvekan var han en av de mest kända människorna i världen under andra hälften av 1900-talet och början av det 21: e. Han kommer ihåg för ett antal signaturegenskaper, roller och föreningar. Här är några av dem.

Amerikansk hjälte

Innan han började reta sig på av amerikanska politiker och massmedia hyllades Castro som en hjälte för att ha manglad den auktoritära regimen för Fulgencio Batista. Mitt under denna tid flögs Ed Sullivan, värd för känt amerikansk TV-program, till Kuba för att intervjua Fidel Castro. I Matanzas klockan 02:00 den 11 januari 1959, omgiven av cirka 100 beväpnade män, pratade Sullivan med Castro. Han kallade Castro för en “fin ung man” och använde samma adjektiv som han använde för att beskriva Elvis Presley och skulle använda för att hänvisa till Beatles. Senare samma dag, i Havanna, spelade Castro in ett klipp för TV-nyhetsprogrammet Face the Nation. Han talade på ett knakigt men övertygande engelska, vilket han även gjorde när han dök upp som gäst på The Tonight Show. De reportrar som ifrågasatte honom på Meet the Press (19 april 1959) kallade honom Dr. Castro. Vid det tillfället sa Castro, som ännu inte hade förklarat sig själv som marxist, att han tyckte att det amerikanska folket var “trevligt.”

Berömda skägg och fler symboler

Berömda skägg och fler symboler

Abraham Lincoln hade ett berömt skägg. Det gjorde även Walt Whitman och Karl Marx. Det är fortfarande svårt att tänka på ett mer känt skägg än det Castro bar på under över sju decennier. Liksom sina medrevolutionärer hade han liten möjlighet att raka sig när han arbetade i ute på fält i Sierra Maestra-bergen. Männens utvuxna skägg blev ett ärofyllt emblem. Skägget fungerade också som ett filter för spioner, något som Castro skrev om i sin självbiografi, Fidel Castro: My Life.

Långt efter sina gerillauppdrag behöll Castro sitt skägg som en symbol för revolutionens triumf. Hans skägg blev en så stark symbol. Det är inte förvånande att cigarrer verkade vara ett bra sätt att locka Castro. I decennier var en cigarr nästan lika mycket en signatur för honom som hans uniform och skägg.

Det finns mycket annan intressant om Fidel Castra, men här har vi i alla fall tagit upp några av de mer intressanta. För dig som är extra intresserad av Fidel Castro är att läsa mer om hand tidigare liv och ungdom. Samt även om hans familj och uppväxt. Det finns en hel del intressanta dokumentärer och böcker som du kan ta del av. Med detta så tackar vi för ditt intresse.