Nordkorea och familjen Kim

När vi pratar om Diktaturer så är det väl värt att nämna Nordkorea och familjen Kim som styrt landet sen andra världskrigets slut.

Efter att dom japanska styrkorna kapitulerat så delades Korea upp i två delar, Syd och Nord och familjen Kim med Kim II Sung i spetsen kom till makten 1947 efter att under flera år tillbringat sin tid i exil i Sovjetunionen. Det blev ganska snabbt klart att dom som inte var eniga med Kim den evige ledaren som han också kallades var vart tvungna att fly till den södra delen av landet. Nordkorea blev väldigt slutet och folket som var kvar blev utsatta för svält och arbetsläger samt propagandan var enorm och kan närmast beskrivas med att folket blev hjärntvättade med ensidig information utan inblick i vad som skedde i världen utanför landets gränser. Hela landet var i chock efter att Kim Sung dog 1994 eftersom folket faktiskt på riktigt trodde att han var odödlig men han efterträddes av sin son Kim Jong II och den inslagna linjen från sin fader fortlöpte. Kim Jong övervakade propaganda myndigheten som var ansvarig för mediekontroll och censur och gav bestämda instruktioner om att partiets monolitiska ideologiska budskap kommunicerades ständigt av författare, artister och tjänstemän i media. Tack vare detta spreds bilden av en person med många otroliga talanger och bilden av en otrolig kreativ och smart person växte sig starkare och starkare då det bland annat sägs om han att lärde sig gå vid 3 veckors ålder, prata vid 8 veckors ålder. Han ska även över en 3 års period ha skrivit över 1500 böcker och 6 operor, han har även tagit åt sig äran för att skapa uppfinningen dubbla bröd med kött, det som vi i västvärlden kallar hamburgare, tyvärr fick denna maträtt inte något större genomslag i Nordkorea. Han var även en stor atlet och första gången han spelade bowling fick han självklart 300 poäng men personligen tror jag att hans rekord inom golfen är det som imponerar mest då han på sin första runda 1994 lyckades få 18 hole in ones.

Propaganda

Propaganda

Propaganda och myter i all ära men diktaturen Nordkorea fick en ny efterträdare 2011 då Kim Jongs son Kim Jong Un fick ta över efter sin döda far och även om han också har blivit tillskriven en hel del otroliga talanger och upptäckter som till exempel att han 2016 lyckades ta fram ett läkemedel som kan bota Ebola, Aids och cancer på en gång så är han numera på allas läppar efter att han träffat president Trump och öppnat upp för tanken att överge landets kärnvapen och främja en nationell återförening med Sydkorea. En hel del positiva steg har tagits under det senaste året och bland annat har vi sett bilder på familjer som återförenats efter ländernas splittring på 1950 talet. Tongångarna från länderna på koreahalvön är positiva och det verkar som att en fred mellan Syd och Nordkorea är på gång och även om det finns många som tvivlar ännu så kanske vi nu får se slutet på ett av världens mest slutna land.