Om diktaturer

Diktaturer är den exakta motsatsen om vad en demokrati är. Det vill säga att det inte är folket som bestämmer eller röstar fram någon som i ett vanligt val som man har i till exempel Sverige. I en diktatur så styrs staten alltid av en person eller flera personer. Det som gör att det blir till en diktatur är att dessa inte är framröstade av folket utan de har blivit tillvalda på andra sätt.

Hur det fungerar i diktaturer

Hur diktaturer kommer till brukar vara att de tar över makten på det nuvarande styret. Det kan ske om ett visst parti/vissa personer är väldigt besviken över hur den nuvarande regeringen fungerar och kan ta över deras plats, det sker oftast via militärer och det brukar även vara militärer som blir diktaturer. I en diktatur får man inte heller tycka som man vill och inte heller tänka. Man måste anpassa sina åsikter hur diktaturer tänker, annars kan det sluta med konsekvenser. Konsekvenserna kan tyda som många års fängelse, det kan resultera i höga böter. Det beror helt och hållet på hur man uttrycker sin åsikt. Diktaturer strider helt och hållet mot mänskliga rättigheter, men det finns några länder som fungerar bra på detta styret. Det strider såklart fortfarande mot mänskliga rättigheter men ser man hur ekonomin och hur folket mår så går det bra i vissa länder faktiskt. Ett utav dessa länder är Singapore, levnadsstandarden är tro det eller ej väldigt höga där trots att det är en diktatur.

Singapore

 Det som gör det intressant är att det finns länder runt om kring Singapore som lever i en demokrati men som har betydligt sämre levnadsstandard. I Singapore så är det väldigt låg brottslighet också, det beror på att straffen är extremt hårda om man gör en olaglig handling, så det är få människor som vågar strida emot det styret. Om man som turist kommer in i ett land som styrs av en diktatur så finns det alltså massvis med skyltar genom hela landet om vad man får göra och vad man inte får göra. Som till exempel så kan det stå “droger = döden”, det vill säga att tar man droger och åker fast så är det dödsstraff som gäller. Då är ju frågan om det är en fördel eller inte, det är en fråga som man får svara på själv. För visst blir brottsligheten extremt låg, men man har inte rätt att uttrycka sina åsikter, det är även meningslöst att rösta i dessa länder då samma styre kommer vara kvar ändå. Det enda som kan göra så att det blir ett annat styre det är om de självmant avgår eller om det kommer ett starkare parti/militärer och tar återigen över, då är ju frågan om det skulle bli en diktatur med. Några länder idag som har diktaturer är Syrien, Eritrea, Nordkorea, Somalia, Sydsudan etcetera. Så även om det finns länder som fungerar bra på levnadssättet så finns det även tvärtom, där är fattigdom och man lever inte speciellt lång tid.