Pol Pot

Pol Pots födelsenamn är egentligen Saloth Sar och är en numera en död kambodjansk politiker för kommunistpartiet. Han föddes årtalet 1925 och gick bort årtalet 1998, när han var 72 år gammal. Förutom att vara en kommunistisk politiker så var Pol Pot även ledare över Röda Khmererna mellan årtalen 1963 och 1979 dessutom så var han chef över regeringen i Kambodja under 3 år från år 1976 tills år 1979, under denna tid så kallades Kambodja som land för Demokratiska Kampuchea. När han var den ledande figuren så tros det att mellan 1-3 miljoner människor har dött som en följd utav bland annat svält, tortyr, sjukdomar, massavrättningar samt straffarbete och stridigheter.

Pol Pot föddes in i en medelklassfamilj som bodde i en fiskeby. Hans pappa var en mycket framgångsrik man som bonde. Hans mamma var också lite känd i byn, detta för hon var mycket arbetsvillig samt mycket noggrann. Som barn kunde man inte ana att han skulle växa upp till en av de största “monstren” som levt under 1900-talet. Han var mycket populär under sin uppväxt och var då känt för att vara väldigt trevlig och att han hade en väldigt bra humor. Han ställde aldrig till med några hyss heller som ung pojke, utan var ordentlig.

Pol Pots väg till politiken kom genom familjens koppling till människorna i kungliga hovet. En koppling var att hans syster var en av dåvarande kungens alla älskare. Han hade även en bror som var militär till hovet. Efter att Pol Pot hade en svår skolgång, studiemässigt, så skaffade han sig ett stort intresse för politik i sitt hemland. Speciellt så skaffade han sig intresset för den kommunistiska politiken.

Pol Pot som ledare för “Röda Khmererna”

Pol Pot som ledare för “Röda Khmererna”

Som tidigare nämnt så var Pol Pot både ledare över de Röda Khmererna samt chef över regeringen. Hans största dröm var att sitt hemland, Kambodja, skulle förvandlas till ett land utan klassindelningar, utan städer, utan någon som helst kontakt med andra länder samt resten av världen och utan avancerade tekniska prylar. Även så skulle det vara ett land utan pengar. Vad som hände var alltså att alla skolor samt sjukhus stängde igen och pengar fanns det inga att på tag i, dessutom så förbjöd han alla de etniska minoriteterna från att prata deras originalspråk. Stadsborna tvingades dessutom att flytta från sina hem och till landsbygden istället. Dessa invånare som blev utsatta för tvångsförflyttningen var även de som Pol Pot dödade först när han initierade ett mycket omfattande mord på sin egna befolkning.

Vad Pol Pot krävde av sina invånare var att de skulle vara fullständigt hängivna till alla de åsikter som han själv hade. Annars hade Pol Pot inga problem med att mörda sin egna befolkning. Som tidigare nämnt så var det en såpass stor siffra på 1-3 miljoner inhemska som mördades under Pol Pots tid som styrande makt, då ska man även ha i beräkningen att befolkningen i landet totalt låg på en siffra av drygt sju miljoner. Enligt presidenten som var den aktiva under pågående åren sade dock att siffran på de döda var på ungefär 10 000 inhemska invånare. Medan Pol Pot hade den mer rimliga uppskattningen på en miljon dödade.