Utöya

En kväll när jag som vanligt slöade i soffan och lade korsord på korsord.se och fick mig lite spänning på pokerstarscasino.se, så kom det upp reklam om en film jag undvikit, filmen om terroratentatet på Utöya.

Jag minns fortfarande idag exakt vart jag var när jag nåddes av nyheten av det fruktansvärda dådet. Vi följde det mer eller mindre live genom såväl tv som sociala medier. Det kändes som en skräckfilm, helt ofattbart. Och när bilderna och filmerna började komma då grät vi. Fortfarande idag så ryser jag vid blotta tanken.

Hur någon människa kan vara så ondskefull är ofattbart, att b ara meja ner barn och ungdomar och vuxna helt utan känslor, det går inte att förstå. Bara bakgrunden i sig är skrämmande.

Den 22 juli 2011 dog 8 personer i en bombning i Oslo och ytterligare 69 människor dog på den närliggande ön Utöya. Detta var den dödligaste attacken i Norge sedan andra världskriget. Förövaren Anders Breivik dömdes sedan till 21 års fängelse, han hade ingen militär bakgrund eller utbildning utan beskrivs som en kristen högerextremist, med hat mot muslimer. Enligt uppgift var han författaren till ett 1 500-sidors manifest, kallat “2083: En europeisk självständighetsförklaring”, kritisk mot muslimsk invandring och europeisk liberalism. Han registrerade en gård i Rena, i östra Norge, vilket gav honom tillgång till stora mängder gödselmedel.

Offren

Människorna som dödades på ön Utöya deltog i ett ungdomsläger från socialdemokraterna i Norge. De flesta av de 700 deltagarna var mellan 16 och 22 år, några så unga som 13 år.

22 juli 2011, klockan 15.26 exploderar en bomb (gjord på gödningsmedel) utanför byggnaden som rymmer premiärminister Jens Stoltenbergs kontor. Åtta personer dödades i bombningen. Efter bombningen tar Breivik en kort färjetur till ön Utöya, en kort bit från Oslo. Breivik, som hade på sig en polisuniform, öppnar eld mot unga vuxna i ett ungdomsläger från socialdemokraterna. Han vandrar omkring på ön och dödar campare som försöker fly, b arn, vuxna, alla han såg.

Klockan 18.27 tas Breivik i förvar av en norsk elitpolisenhet. 25 juli 2011, Breivik deltar i sin första domstolsförhandling, som är stängd. Hans begäran att bära uniform inför domstolen nekas. Han är förhindrad att läsa från sitt manifest under domstolsförhandlingen. Breivik påstår sig arbeta med två andra celler av terrorister. Två domstolspsykiatriker är tilldelade i ärendet. Han beordras att hållas kvar i åtta veckor fram till nästa domstolsförhandling. De första fyra veckorna av frihetsberövande var i isolering. Han fick inte kontakt med någon utom hans advokat. Han får inte heller mail eller nyheter. När Anders Breivik öppnade eld mot ungdomar som deltog i ett sommarläger genomförde han en massaker som till denna dag förblir den dödligaste massskjutningen av en enda beväpnad någonstans i världen.

Hon var där

En som har berättat om den fruktansvärda dagen är 17-åriga Lisa. Hon var en av 650 ungdomar som fanns på den lilla ön då Breivik kom klädd som polis och började skjuta. Några minuter innan han anlände hade Lisa pratat i telefon med sin mor angående den explosion som dödade åtta personer i centrala Oslo.

Lisa hade sagt till sin mamma att hon var säker och att de inte behövdes oroa sig eftersom hon var mil bort från den norska huvudstaden. Jag ville berätta för henne att jag var långt ifrån Oslo och att jag var säker. Men när jag pratade med henne hörde jag polisbilarna lämna vår del av Norge för att hjälpa till i Oslo och jag berättade för henne och hon sa “Jag tror att ni är nästa mål”. Lisa sa till sin mamma att det är onöjligt eftersom de är på en ö och är säkra, sedan lade hon på.

Fyrverkerier

Några minuter senare hörde hon det hon trodde var fyrverkerier. Högerexstremisten Breivik dödade 69 ungdomar, varav 33 var under 18 år. Totalt mördade han 77 personer den dagen, inklusive de i Oslo. Lisa sa att timmarna innan skjutningen började hade folk fundera på att åka hem på grund av vädret. Det var väldigt regnigt och vanligtvis är ön vacker, men den dagen svämmade den över. Många tänkte på att åka hem eftersom de sov i tält, men stämningen var god och det skulle hållas ett disco samt att de väntade besök av en stor politiker.

Då började nyheterna om terrorattacken i Oslo att filtrera igenom till dem i lägret. En del ville åka tillbaka till Oslo för att de inte kunde nå sin familj där. De valde dock att stanna, eftersom det inte var möjligt att åka tillbaka till Oslo vid den tidpunkten då allt var stängt, inga bussar, inga tåg eller något. Lisa var med en grupp på några dussin människor, skyddade av en skog, som var cirka 50 meter bort när Breivik anlände till ön och hävdade att han var där för akydda dem. Därefter började han dödandet. Allt detta visas i filmen som jag till slut tvingade mig själv att se, och jag grät. Jag grät floder, men det kändes som min skyldighet att se vad som faktiskt hände där på Utöya.